Папа и Тхомпсон

Дан пре него што је у званичну посету папи Бенедикту КСВИ стигао предсједник Хрватске Стјепан Месић, који је планирао да замоли папу да ,,обузда хрватско свештенство", католички поглавар је примио хрватског певача Марка Перковића Томпсона и његову породицу.

Ултрадесничарски певач којем је забрањен улазак у неке земље света због јавног пропагирања усташке идеологије, Марко Перковић Томпсон са породицом је у среду био у посети код папе Бенедикта КСВИ. Томсона је у аудијенцију папа примио дан пре предсједника Стјепана Месића, посета је договорена два месеца раније по изворима из хрватских новина Јутарњи лист.

Према речима Здравка Баришића Томпсоновог менаџера, иницијатива за овај посету дошла је, ни мање ни више, него из црквених кругова. Томпсон је иначе био део групе од више хиљада учесника Папине редовне опште аудијенције средом и на крају му је пружена прилика да иза бине пође Папи на Рукољуб и да му поклони плочу и представи децу.

Ватикан је добро организована држава и наведени сусрет није могао бити случајан, односно да ватикански службеници (обавештајни, протоколарни...) нису могли знати о каквој се особи ради.

Представљамо вам текст Томсонове песме Јасеновац и Градишка Стара:

Јасеновац и Градишка Стара то је кућа Максових ,,месара``
Кроз Имотски камиони журе возе ,,црнце`` Францетића Јуре
У Чапљини клаоница била, пуно Срба Неретва носила
Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану
Ко је мога замислити лани, да ће Божић славит партизани
Ко је рака јеба ли га ћаћа, да се Црна легија не враћа
Госпе Сињска ако си у стању узми Стпипу, а врати на Фрању
Ој Рачане јеба ти пас матер и оном ко је гласа за те
Сјајна звездо изнад Метковића, поздрави нам Анту Павелића

Максових ,,месара`` у песми представљају убице Јасеновачких логораша и њихов претежни начин извршења тих монструозних злочина у којима је предњачио Петар Брзица.

Петар Брзица је био студент права и загрижени члан предводничке (foremast) католичке организације зване "Крижари". Како је победио на такмичењу у клању срба, проглашен је за "Краља Србоклања". Његове награде су биле златни сат, сребрни сервис, печено прасе и боца вина.

После Другог светског рата емигрирао је у Сједињене Америчке Државе. Југословенске власти нису биле у могућности да га ухвате. Вероватно је да је променио идентитет. Његово име је било на листи 59 нациста који живе у САД, коју је Јеврејска организација предала служби за Имиграцију и натурализацију током 1970. године. Брзица је остао неоткривен.

,,црнце`` Францетичћа Јуре у песми представњају црнокошуљаше, Црну легију.

Црна легија је била злогласна јединица Усташке војске настала за време Другог светског рата у Независној Држави Хрватској. Заповедник Црне легије је био Јуре Францетић а заменик му је био Рафаел Бобан. Припадници те јединице су починили велики број зверстава над српским православним становништвом на подручју НДХ.
Препоручена литература
animacija3