Јад Вашем

jv3Јад Вашем (хебрејски: יד ושם некад написано као Јад Вашема, "Холокауст мученика и хероја сећања власт") је Израелски званични спомен јеврејским жртвама холокауста основан 1953. преко "Јад Вашема закона" кога доноси Кнесет , израелски парламент. Порекло имена је из Библијског стиха: "И на њима ћу дати у својој кући и међу својим зидовима споменик и име (Јад Вашема) која неће бити одсечен". (Исаија, глава 56, стих 5). (Напомена на правопис: две именице на хебрејском, Јад [спомен / руку] и "Шем" [име] често су велико на енглеском транслитератионс, слично, знак за хебрејски "и" [ "п"] понекад лоуерцасед. )

Смештен у подножју планине Херзл на планини сећања у Јерусалиму, Јад Вашему је 45-Јутро (180.000 м2) који садржи комплекс холокауста музеј, спомен-места, као што су дечје Спомен и Хала сјећања, Музеј холокауста уметности, скулптуре, локација на отвореном, као што су спомен Долина заједница, синагога, архиви, истраживању института, библиотеке, издавачке куће и едукативни центар, Међународној школи за проучавање холокауста. Non-Jews who saved Jews during the Holocaust, at personal risk, are honored by Yad Vashem as " Righteous Among the Nations ". Не-Јевреји који је спасао Јевреје током Холокауста, на лични ризик, част од Јад Вашема као Распоред.

Унутрашњост историјског музеја холокауста

Нови историјски музеј холокауста, отворен у марту 2005, је призме попут троугласте структуре. То је 180 метара, у облику класу, која сече директно кроз падина планине. Његова Старк зидови су од армираног бетона, и покрива површину од преко 4.200 квадратних метара, од којих је подземље. На ивици Надмоћни вратила је светларник, испупчена преко ивице планине.

Постоје 10 изложбене куће, свака посвећена различитим поглавље у историји холокауста. За разлику од изложбе у старом музеју, који је првенствено састављен од фотографија, нови Изложба је мултимедијална презентација која садржи сведочења преживелог, као и лични предмети донације од холокауста Јад Вашема преживелих, породица оних који су страдали, музеје холокауста и спомен места широм света. Експонати су поставили хронолошки, са сведочења и артефаката аццентуатинг појединачне приче користе за истицање историјског наратива кроз. Музеј.

Музеј је дизајниран тако да посетиоци почиње изнад подземних , наставља да се подземни најнижу тачку у центру музеја, а онда полако иде на горе ка излазу. Излазак из главног дела музеја је на балкон са погледом диван поглед на Јерусалим, посетилац иступа из тамне у ходнику директном сунцу (времена и доба дана дозвољава).

Циљеви

 • Образовање:
  • оперативни Међународној школи за проучавање холокауста
  • пружање стручно усавршавање курсеве за едукаторе како у Израелу и широм света
  • узрасту одговарајуће развоју студијских програма, наставних планова и образовних материјала и за израелске и стране школе да би се научи ученика свих узраста о холокаусту
  • одржавања изложбе о холокаусту
  • учење о холокаусту у јавности
 • Документација:
  • прикупљање имена жртава холокауста. Централна база података Схоах жртава имена тренутно има близу 3 милиона имена жртава холокауста, све доступне онлајн. Јад Вашема "наставља свој пројекат прикупљања имена јеврејских жртава из историјских докумената и индивидуалних сећања
  • прикупљање фотографија, докумената и извора о холокаусту. Јад Вашема Архива кући око 74 милиона страница холокауста у вези са документацијом и око 350.000 фотографија.
  • прикупљање Странице сведочења мемориализинг јеврејских жртава Холокауста, Вашему је до сада прикупио 2,1 милиона Странице сведочења.
  • снимак сведочења преживелих. Усмене историје Одсек Јад Вашема Архива Тренутно око 46.000 кућа аудио, видео и писани сведочења
 • Комеморација
  • очувању сећања и имена шест милиона Јевреја убијених током холокауста и бројне јеврејске заједнице уништене у том периоду
  • одржавања церемоније сећања и спомен
 • Истраживање и публикације:
  • вођење, подршку и подршку истраживања у вези холокауста
  • подстицање студената и младих научно истраживање холокауста
  • развијање и координирање симпозијума, семинара и међународних конференција и научних пројеката претпријатието
  • објављивање истраживања и стављање на располагање јавности објављивања мемоара, документа, албуми и дневника везаних за Холокауст
 • Праведник међу нацијама
  • Част не-Јеврејима који су ризиковали своје животе да би сачували Јевреја током холокауста. Од 1960 титулу Праведника међу нацијама "се додељује више од 22.000 људи.

Музеј

Поглед на Јерусалим на излазу музејa

Године 1993, Јад Вашему је одлучио да изгради веће музеј да замени једну изграђена током 1960-тих, да одговоре на технолошки напредак и апелују на млађе генерације, који ће носити на наслеђе холокауста. Нови музеј холокауста је Холокауст највећи музеј на свету. Издубљен је на планини успомена и прича о европским јеврејске заједнице током Холокауста. Се састоји од дугог коридора повезан са 10 изложбене куће, свака посвећена различитим поглавље холокауста, Музеј је прича о холокаусту из јеврејске перспективе. Музеј комбинује личне приче жртава холокауста и 90 преживелих и представља око 2.500 дела, укључујући личне ствари и писма донирала преживели и други. На крају је сала имена, спомен на 6 милиона јеврејских жртава холокауста. Главна сала се састоји од два корнета: једно десет метара висине, са реципрочно добро као и купе ископане у подземне стене, своју базу напуни водом. На горњем мембрана је екран садржи 600 фотографија жртава холокауста и фрагменти Странице сведочења. Ови се огледају у води на дну мањи купе, поводом оних жртава чија имена остају непозната. Околним платформа је кружна складиште, станови око 2,1 милиона Странице сведочења прикупљена до данас, празних места за оне који тек треба да буду поднети соба за шест милиона Странице у свему. У прилогу је студија подручје са компјутеризованим подацима банка и где могу мрежи претраге имена жртава холокауста "се изводи на Централна база података Схоах жртава Имена. Приступ Централна база података Схоах жртава имена је такође доступан на Интернету у Јад Вашему сајту.

Од 1950, Јад Вашему је прикупио око 46.000 аудио, видео и писани од стране сведочења преживелих холокауст, као и преживели старости почињу да постају мање мобилни, програм је проширен на посети преживеле у својим домовима на касету интервјуе.

15. март 2005, посвећеност новог Јад Вашема музеј холокауста у Јерусалиму, Израел је место. Импресивна зграда је дизајнирао светски признатог канадског-израелски архитекта Мосхе Сафдие. Лидери из 40 држава и бивши генерални секретар и УН-а Кофи Аннан је присуствовао инаугурацији холокауста Историјски музеј председника Израела Моше Катзав. Казао да нови музеј служи као "важан путоказ за све човечанство, путоказ који упозорава како кратка растојање између мржње и убиства, између расизма и геноцида

Основу Јад Вашема екрана скулптура Нафтали Безем, Илана Гур, Леа "Мајкелсон, Натан Рапопорт, Мосхе Сафдие, Бориса Сактсиер, Захару Сцхатз, Букы Шварц, Горан Селингер и Марцелле Суерголд.

Праведник међу нацијама

"Тора", Спомен на жртве Концентрација и истребљење Кампови Нандор Глид (1924-1997), баци бронзана скулптура Марцелле Суерголд

Један од задатака Јад Вашему је част не-Јеврејима који су ризиковали своје животе, слободу или да сачувате позиције Јевреја током холокауста. Да овај крај посебна независна комисија, коју је предводио пензионисани судија Врховног суда, основана. Чланове Комисије, укључујући и историчаре, јавне личности, адвокати и Холокауст преживјелих, испитују и евалуирају сваки случај у складу са добро дефинисан скуп критеријума и прописа. Праведника добијају сертификат части и медаљу и њихова имена су обележена у врт Праведника међу народима, на гору Сећање, Јад Вашема. Ово је у току пројекат који ће трајати док год постоје важеће захтеве, образложење је сведочења или документације. Од 2008, више од 22.000 лица су препознате као Праведника међу народима.

Историја

Идеја о оснивању спомен у историјским јеврејске домовине за јеврејске жртве нацистичког холокауста зачела током Другог светског рата, као одговор на извештаје о масовним убиствима Јевреја у нацистичке окупације земље.

Јад Вашем је први пут предложена у септембру 1942, на састанку одбора Јеврејске националне Фонда, по Мордокај Схенхави, члан кибуцу Мисхмар Ха'емек.

У августу 1945, план је објашњено у више детаља на ционистичке састанку у Лондону, где је одлучено да постави привремени одбор ционистичких лидера са Дејвид Ремез као председник, Горан Залман Схрагаи, Барух Цукерман и Схенхави.

У фебруару 1946, Јад Вашема отворио канцеларије у Јерусалиму и представништво у Тел Авиву и у јуну те године сазвао своје прве пленарне седнице. У јулу 1947, Прва конференција о холокаусту истраживања одржана је на Хебрејском универзитету у Јерусалиму, где су даљи планови направљена за Јад Вашема. Међутим, избио је у мају 1948 од рата, донели су готово сви Јад Вашема операције до застоја за две године. Године 1953, Кнесет, израелски парламент, једногласно усвојила Закон Јад Вашему, успостављање муценика и хероја сјећања ауторитета.

Новија историја

Вечни пламен

Године 2000, немачки канцелар Герхард Сцхрӧдер посетили Јад Вашем као гост израелског премијера Ехуд Барак и био је позван да се обрати регулатор да ојача Вечни пламен. У много пријављених дипломатски гаф окренуо регулатор погрешан начин и гаси се

Године 2005, у одговору на писмо Са'ар Нетанел, члан Градског већа Јерусалиму, Авнер Шалев, председник Јад Вашем, обећао презентацију информација о "других жртава" у "релевантном месту". Неке информације о другим жртвама нациста може се наћи на уеб страници Јад Вашема је од јануара 2008

Јад Вашем је друго најпосећеније туристичко место у Израелу, након Западни зид, са више од милион посетилаца у току 2007.

Током 2008, Јад Вашема домаћин широк спектар ВИП и достојанственика, почевши амерички председник Георге У. Бусх, који је посетио у јануару 2008. Такође у јануару, Јад Вашем у Међународној школи за проучавање холокауста одржан први Међународни конгрес младих о холокаусту. Преко 100 младих људи из 62 земаља и пет континената, окупљених у Јад Вашему за три дана младих Конгреса. Конгрес, под покровитељством УНЕСЦО-а, био је посвећен проучавању холокауста и дискусије на свој универзални значај. Учесници, узраста у распону од 17 до 19, а међу њима укључујући и хришћани, Јевреји, муслимани и будисти, а неки говоре 30 различитих језика, студирао разним темама везаним за Холокауст, обишао Јад Вашем у Јерусалиму, учествовали у радионицама, и састао са Холокауст преживеле. Посебне седнице су одржане са израелским званичници, укључујући председника Схимон Перес.

Током марта 2008, др немачка канцеларка Ангела Меркел, у пратњи премијер Ехуд Олмерт и министри осам из сваке владе, посетио Јад Вашем. Спомен свечаности, уз учешће канцелар, премијер и председник Јад Вашема Авнер Шалев, одржана је у хали сјећања.

Папа Бенедикт КСВИ обишао Јад Вашему 11. маја 2009, уз учешће председника Схимон Перес и Кнесет предсједник Реувена Ривлин. Сличне посете његов претходник Папа Јохн Паул ИИ у 2000, Папа Бенедикт КСВИ с посету одржана у сали сјећања у Јад Вашема, где је учествовао у спомен-свечаности, испоруку адресу и поздраве шест преживелих холокауст и Праведника Међу нацијама.

Дана 9. новембра 2008, рабин Меир Лау Ыисраел именован је од стране израелске владе, као председник Јад Вашема да замени покојног Томи Лапид

Препоручена литература
animacija3