Листа најтраженијих нациста

hejm

1.Др Ариберт Хеим, боравиште непознато, оптужен у Немачкој за убиство стотина затвореника у концентрационом логору Маутхаусен, где је радио као логорски доктор. Нестао 1962., прије планираног погубљења.

kepiro

2. Шандор Кепиро у Мађарској: бивши мађарски жандармеријски официр умијешан у ратна убиства више од 1.000 цивила у Србији. Осуђен два пута пред мађарским судовима, 1944. и 1946., али никада кажњен. Кепиро, који се преселио у Мађарску у 1996. након деценија проведених у Аргентини, негира оптужбе. Мађарска поново истражује његове злочине.

milivoj

3. Миливој Ашнер у Аустрији: полицијски начелник у марионетска нацистичком режиму Хрватске у рату, осумњичен је за активну улогу у прогону и депортацији у логоре смрти стотина Срба, Јевреја и Рома. У жижу светске јавности дошао је када је снимљен на утакмици коју је Хрватска играла на Европском првенству у фудбалу 2008. године у Аустрији и Швајцарској. Иако је у Клагенфурту навијао за Хрватску, а потом и давао интервјуе, аустријске власти су га прогласиле неспособним за суђење. Прва дијагноза је била деменција, а потом и Алцхајмерова болест.

soeren_kam

4. Соерен Кам у Немачкој: бивши припадник СС-а тражен у Данској због убиства новинара 1943. Изручење из Немачке блокирао је 2007. баварски суд који је установио да нема довољно доказа за оптужбу за убиство.

boer

5. Хајнрих Боер у Немачкој: признао да је био егзекутор Уаффен-СС-а оптужен за убиство три холандска цивила. Осуђен на смрт у одсуству у Холандији 1949., касније му је казна преиначена на доживотну робију. Немачки суд одбио је да га изручи и потом је прогласио пресуду неважећом. Тужиоци у Дортмунду овог мјесеца поднијели су нове оптужбе за убиство против њега.

karol

6. Цхарлес Зентаи у Аустралији: Бивши мађарски војник који је под истрагом мађарског министарства вањских послова од децембра 2004. под сумњом за убиство Петера Бала́сз у Будимпешти у 1944. јер није носио знак са жутом звијездом који га идентификује као Јевреја. Зентаи негира оптужбу и борио се против изручења.

gorskov

7 Михаил Горшков у Естониији: амерички званичници и јеврејске групе оптужују Горско за помагање у убијању Јевреја док је служио као преводилац и истражитељ за Гестапо у Бјелорусији. Вратио се у родну Естонију 2002. непосредно пре него што му је суд одузео америчко држављанство због ратног досјеа. Тужиоци у Естониији истражују његов случај.

aligmantes

8. Алгимантас Даилиде у Њемачкој: Осуђен 2006. у Литванији због помагања у предаји Јевреја нацистима док је био официр у полицији у Виљнусу. Осуђен на пет година затвора, али је судија пресудио да је превише слаб како би одслужио казну. Депортован је у САД у Немачку 2003. јер је лагао у својој имиграцијској молби. Живи у Немачкој, отишао добровољно у Литванију на суђење.

hari

9. Харры Маннил у Венецуели: бивши официр естонске политичке полиције и њемачких снага сигурности током нацистичке окупације Естоније. Америчке власти које истражују Маннилову апликацију за визу из 1990-их закључиле су да је учествовао у убиствима стотина Јевреја и забраниле су му улазак у земљу. Естонска истрага ослободила га је оптужби о злочинима против човечности.

jon

10. Џон Демјањуку је украјински имигрант за кога америчке власти тврде да је био стражар у нацистичким логорима. Он то негира. Изручен Израелу 1986., где је осуђен на смрт јер је био логорски стражар у Треблиники познат пд надимком,,Иван Грозн``. Пресуда је поништена 1993. и Демјанук се вратио у Америку. Америчко држављанство враћено му је 1998. да би му поново било одузето 2002. године. У мају 2009 године Џон Демјањуку испоручен је Немачкој од стране Сједињених Америчких Држава, ради суђења за почињене ратне злочине, то тада он је заузимао друго место на наведеној листи.

До сада је на врху листе Алојз Бринер, помоћник Адолфа Ајхмана, оптужен за депортовање више од сто хиљада Јевреја из Аустрије, Грчке, Француске и Словачке у нацистичке логоре смрти. Брунер је после другог светског рата побегао у Сирију, где је постао саветник владе. До данас успешно избегава хватање, сматра се да живе у Дамаску, користећи псеудоним др Георга Фишер, иако је у децембру 1999, било непотврђених извештаја да је умро 1996 и сахрањен је у Дамаску гробљу. Са друге стране постоје веровања да је Брунер и даље жив. Брунера је лако идентификовати, пошто је изгубио неколико прстију и задобио повреде очију од писма бомбе које му је било упућено.

ЧЕКА СЕ ИЗРУЧЕЊЕ ЕГНЕРА

egner

Гестаповац Петер Егнер (86), фолксдојчер родом из Црвенке, осумњичен је за ликвидацију Срба и Јевреја у логору Старо сајмиште. Захваљујући квалитетној акцији српског правосуђа САД воде процес да му се одузме држављанство и да га испоруче Србији где би му се судило. Чека се да се исцрпе све правне могућности које су Егнеру на располагању.

Препоручена литература
animacija3